Frigörande dans – Dansinspiratör

– tycker du om att dansa av hjärtans lust? Låta kroppen
   få uttrycka sig utan styrda steg och prestationskrav?

2003 skrev jag boken FRI GÖR ANDE DANS – att följa livets flöde! Finns att beställa på biblioteket.

Hand i hand med konstens uttryckande går mitt brinnande intresse för dans; att röra kroppen fritt till lekfulla rytmer.

Vad är frigörande dans?

Frigörande dans har så många spectra att det blev en hel bok när jag satte mig ner för att sammanfatta det… och ändå det enklaste och mest naturliga i världen. Som barn utövade vi det innan vi fick lära oss hur man skulle och inte skulle göra. Vi visste intuitivt att det bara är att låta lusten få styra kroppen.

Det är min övertygelse att vi alla är dansare, att alla njuter av att lyssna på och röra sig till musik. Alla, oavsett ålder, kön, kultur eller handikapp kan ta steget/stegen till det ökade svängrum som fria dansen erbjuder. Alla kan utöva den här formen av dans som är befriat från styrda steg och krav på förkunskaper. Det är prestationsfritt och behöver ej sammankopplas med viss typ av musik.

I de fria rörelserna finner du att du tillåter dig mer och mer vilket senare speglas även i vardagen. Kreativiteten ökar och du öppnar upp fler möjligheter med ditt liv.

Livet är fullt utav rytmer! Vi är omgivna av rytmer, födda ur rytmen av vår moders hjärtslag och vår egen puls. Vi andas – rytmiskt när vi sover, äter, älskar och arbetar. Dansa med din egen livsrytm, bjud upp dig själv och följ ditt inre – din sanning – din väg!

En Dansinspiratör skapar utrymme för dig att uttrycka dig själv, som den du är eller finna nya sidor av dig själv. Du kan använda den fria dansen som ett motionspass för kropp och själ, bara för att det är roligt och härligt med rörelse och musik, och för att bli mer närvarande och fokuserad i nuet.

Du kan använda en specifik känsla som du behöver ta itu med hos dig själv genom de
verktyg du får genom dansen. Att lyssna på sin kropps signaler, ge tid till sig själv och röra sig i sin takt..på sitt eget unika sätt, utan prestation ger en avslappnad helhetskänsla.

Ett danspass kan gå till så här:

Vi samlas i ring och kanske säger sitt namn och något om varför du är där. Dansinspiratören berättar lite om dansen, om dagens tema… första delen av ett danspass värmer vi upp och dansar igenom kroppen genom lite guidning; att väcka kroppen och öka flödet. Andra delen dansar vi temat som kan vara ex; Att lyssna på sig själv och sina behov.

Du ges utrymme att lyssna inåt i dina känslor och var de sitter i kroppen och uttrycka dem i oilka rytmer och på olika sätt… kanske skaka loss blockeringar som kan sitta i kroppen… eller bara massera den mjukt inifrån till lugn flödande musik… eller kanske till mer tydlig musik dansa tydliga fokuserade rörelser … eller bara lekfullt ta ut svängarna på golvet och följa dina impulser.

Varje danspass avslutas med nedtrappning och en stund avslappning som sen avslutas i ringen igen. Kanske tackar ni bara för dansen eller sägar några ord om det nu upplevt,
allt är fritt!

 

 

 

 

 

 

 

 

test

karinswanstrom@hotmail.com